Spare strøm

Vi bruker mye strøm per husholdning i Norge. Det er flere grunner til det. Det er veldig kaldt om vinteren, så vi trenger varme. I Norge varmer vi hus med strøm og vi lager mat med strøm. I andre land bruker man mer gass til matlaging og også til varme av hus. Det finnes fortsatt oljefyrte varmeanlegg i Norge, men disse blir det mindre og mindre av. Strøm er en grønn energikilde, men det kan bli dyrt hvis man bruker store mengder av den.

Har du byttet til en billig strømleverandør slik at du har markedets billigste strøm? Har du fortsatt en for høy strømregning i forhold til det du gjerne vil ha? Da er det flere andre tiltak du kan gjøre i hjemmet for å spare penger.

Lekker huset ditt? Du kan leie selskaper som eier varmekikkerter og varmebriller slik at de ser på huset ditt og raskt identifiserer de områdene på huset ditt som lekker mye varme. Typiske steder som trenger bedre materialer er vinduer, gulv og tak. Her kan det fort lekke ganske mye varme.

Varmetiltak for å redusere strømbruken

Det mest brukte strømsparende tiltaket i hjemmet er nok varmepumpe. Varmepumpe kan redusere strømbruken din betraktelig fordi den holder huset ditt varmt og jevnt. Det varmer ikke opp huset ditt mer enn du trenger da den stopper å varme når den har nådd den satte temperaturen. Du kan også sette den på kaldere om natten og varmere om dagen slik at du ikke kaster bort unødvendig varme på natten.

Varmepumpen bør stilles inn slik at den ikke varmer opp hele huset men holder største delen av huset varmt. Dimensjonen bør være over 50%. Da kan man bruke andre varmekilder til å holde deler av huset varmt etter behov.

Vedovn er et annet varmetiltak som reduserer bruken av strøm. Nye vedovner er veldig gode på å varme opp rom uten at det er for stort varmetap ut av huset. Den største utfordringen er nok tilgangen på ved. Vedovner bruker fort ganske mye ved, så det gjelder å få kjøpe ved billig. Kjenner man noen som har et småbruk eller en eiendom hvor man kan gå å hogge litt er man jo på god vei.

Man trenger også et lagringssted for ved. Ved tar plass og det må lagres tørt. Har man en bod eller garasje kan man fint lagre den inne eller langs en vegg. Nye vedovner er mye bedre på å brenne ved og sparer fort mye penger på ved. Nye vedovner er strukturert slik at varmen går i pipa, så det er viktig å ha så mye pipe som mulig inne. Da blir det godt og varmt.

Det er tre andre ting i hvert hjem som tar mye strøm. Det er vaskemaskin, tørketrommel og varmtvannstank. Det finnes vaskemaskiner som er bygd for å holde strømbruken nede. Det samme gjelder tørketrommel. Varmtvannstanker kommer også i strømbesparende utgaver. Det viktigste på akkurat disse apparatene er nok å kjøpe seg nokså nye apparater. Det hjelper fort på forbruket.